همان طور که می دانید هر کلنی به یک ملکه احترام میگذارد و تمام خصوصیت جمعیت به ملکه بستگی دارد پس برای همین باید به کلنی از بهترین نژاد ملکه را داد تا کلنی قوی و محصولاتش زیاد شود. اکثر زنبورداران ملکه کلنی را خریداری می کنند .
روش های تولید ملکه2 دسته می شود :1-طبیعی 2- مصنوعی
در روش های طبیعی کلنی خود شاخون ملکه زده و ملکه را خود کامل رشد داده و آماده بهره برداری می کنند و تعداد شاخونها از 3 عدد گرفته تا 15 تا که تعداد آن بسته به زرنگی کلنی دارد .
در روش مصنوعی،تولید ملکه تحت نظارت کامل زنبوردار بوده وتعداد آنان شاخون ها از15 عدد گرفته وتا بالای 40 تا ادامه داشته و می توان گفت که در روش مصنوعی تولید ملکه بهتر بوده و می توانیم بیشتر به هدف خود برسیم
قبل از تولید ملکه چند ضابطه را باید بدانید :
ابزار و وسایل تولید ملکه
قفس ملکه:
با این وسیله می توانید ملکه را جابه جا و یا به کندو معرفی کنید .
ملکه گیر :با این وسیله می توانید بدون هیچ درد سری ملکه گرفته و هم چنین در حین گرفتن دیگر به شکم ملکه فشاری وارد نشده و ملکه سالم گرفته اید .
قاب پیوند:این دستگاه نوعی قاب است که در وسط آن 2 یا 3 تیرک چوبی هم طول خود قاب است که به موازات ضلع های بزرگ قاب (طول قاب ) قرار داده شده و محل اتصال فنجانک و شاخون به آن است .
انگشتک چوبی فنجانک ساز: نوعی چوب است که سر آن مخروطی و گرد است که هم اندازه با زنگوله های داخل قاب است و با استفاده از روشی که الآن توضیح می دهم می توان فنجانک ساخت.
ابتدا موم مذاب را آماده و انگشتک را داخل آب کرده و بعد سرش را داخل موم مذاب می کنیم . یک لایه موم نازک روی آن ایجاد شده و دوباره داخل آب کرده و داخل موم می کنیم تا ضخامتی مناسب از آن ایجاد شود . از ارتفاع نیم سانتی موم را جدا کرده و قالب را بیرون می آوریم و در نتیجه یک فنجانک درست کرده ایم .
موم ذوب کن: دستگاهی است دو جداره که در ظرف زیرین آب و در ظرف داخلی موم قرار می دهیم و با حرارت بخار آب، موم های داخل ظرف هم ذوب شده که با آن می توان تیرک های تخته پیوند را مومی و یا فنجانک ساخت . حتی می توانید کتری را روی اجاغ گذاشته تا آب جوش آید و ظرفی فلزی روی کتری گذاشته و داخل آن موم اندازید و موم را ذوب کنید .
برای چسباندن فنجانک های مومی شاید خیلی وقت گیر باشد که دانه دانه با انگشتک فنجانک درست کرده و روی تخته های قاب پیوند بچسبانید.
برای این کار وسیله ای وجود دارد که به تعداد 10 تا 15 انگشتک به آن متصل است که وارد موم ذوب کن کرده و بعد از تشکیل فنجانک ها روی انگشتک ها، آنها را روی تخته قاب پیوند قرار داده و زیر آنها را موم ذوب شده میریزند تا خوب فنجانک ها را به تخته متصل شوند و بعد از خشک شدن موم ها، انگشتک ها را بلند کرده که فنجان ها از انگشتک ها جدا می شود و بر روی قاب پیوند متصل شده اند .
فنجانک پلاستکی: قبلا که درباره فنجانک مومی توضیح داده بودیم و روش ساخت آنرا آموختید ولی این کار ممکن است مشکلاتی از قبیل مناسب نبودن انگشتک یا درست از قالب بیرون نیامدن فنجانک داشته باشد هم چنین زمان زیادی برای ساخت آن میرود . ولی به صورت آماده فنجانک هایی در بازار است که قیمتی مناسب دارد و به صورت استاندارد ساخته شده و حتی می توان فنجانک را داخل موم مذاب برده و بیرون آورد و برعکس گرفت تا خشک شود و کمی مومی شود تا زنبور بهتر روی آن کار کند.
البته فنجانک ها اشکال مختلفی دارند ولی شکل آنها مهم نیست و فقط باید قسمت داخلی آن با ابعاد زنگوله های مومی داخل کندو برابر باشد.
سوزن پیوند :نوعی میله است که نوکی نازک دارد و برای برداشت لارو از ته حجره شش ضلعی و قرار دادن آن در فنجانک و انجام عمل پیوند است. (روش این کار در جلوتر توضیح داده شده)
سوزن پیوند انواعی دارد و به دو نوع پلاستیکی و فلزی تقسیم میشه .
سوزن های پلاستیکی خود در سه نوع اتوماتیک و نیمه اتوماتیک و معمولی وجود دارد .
نوع اتوماتیک و نیمه اتوماتیک دارای نوک بسیار نرم و انعطاف پذیر است و جنس نوک آن از استخوان کتف کبوتر است . تفاوت این دو در این است که اتوماتیک دارای یک پارو است که مانند آمپول یک دسته در انتهای خود دارد و زمانی که لارو در نوک این سوزن قرار دارد با فشار دادن دسته سوزن ، لارو در ته فنجانک قرار میگیرد . نکته بارز این سوزن های پلاستیکی این است که به خاطر انعطاف پذیری خاصی که دارند ، می توانیم بدون نگاه کردن به لارو با یک حرکت چرخشی ، به راحتی لارو را از ته حجره و بدون آسیب و در حد اکثر سرعت برداشت کرد.
نوع معمولی مانند نیمه اتوماتیک است ولی نوک آن پلاستیک معمولی است و کار با آن مشکل تر است و مانند دو نوع دیگر آن در حد عالی نیست .
سوزن های فلزی همگی یک روش استفاده دارند و حدودا مانند سوزن معمولی است ولی کار با آنها بسیار آسان تر از سوزن معمولی است .سوزن های فلزی شکل های مختلفی دارند ولی کار با همگی آنها مثل هم است
اکثر شرکت های تولیدی ملکه که به صورت حرفه ای کار می کنند از سوزن های فلزی بیشتر استفاده می کنند ولی اگه برای شروع می خواهید تولید ملکه کنید بهتره از سوزن اتوماتیک استفاده کنید .
قاشق برداشت ژله رویال: نوعی قاشقک کوچک است که برای برداشت ژله از شاخون استفاده می شود .بعضی از سوزن های پیوند در ته خود قاشق را داردند .
پمپ کُلِکتینگ ژله رویال (دستگاه مکنده ژله) :نوعی دستگاه است که با مکش خود ژله داخل شاخون ها را برداشت می کند. این دستگاه زمانی استفاده می شود که تعداد شاخون ها برای برداشت ژله رویال زیاد است.
ظرف نگهداری ژله: ظرفی است شیشه ای و ضخیم که تیره رنگ است و مخصوص نگهداری ژله است . ظروف شربتی دارو ها هم برای ژله مناسب است .
بلوک چوبی: زمانی شاخون از داخل کندو بیرون آوردید ، نور خورشید و کمی رطوبت اطراف باعث خراب شدن شاخون می شود و می بایست برای محافظت از شاخون ها از بلوک چوبی استفاده کنید.
بلوک چوبی نوعی وسیله چوبی است که دارای سوراخ هایی است که شاخون ها را در داخل سوراخ ها گذاشته و با پارچه ای نمناک اطراف بلوک را می پوشانند .
دستگاه تلقیح ملکه :این دستگاه نوعی میکروسکپ برجسته بین (ماکروسکپ) است که دارای دو میله برای باز کردن مجرا ملکه و سرنگ اسپرم است تا ملکه را تلقیح شود.
این وسیله نیاز مند آموزشی کامل و مهارت کافی بوده است و وسیله ای گران است و به درد تولید کنندگاه زیاد ملکه است .
ماژیک رنگ آمیزی ملکه :این نوعی ماژیک است که روی کمر ملکه یک نطقه می گذارند تا سن ملکه معلوم و حتی در امر پیدا کردن ملکه در کندو زنبوردار را یاری دهد .
کلنی مادری و ویژگی های آن
برای تولید ملکه (حالا یا فروش و یا برای خودکفایی مزرعه تولید عسل خودمان و یا تولید ژله) باید یک کندوی مادری خوب با ویژگی های زیرانتخاب کرد :
1- کلنی باید قوی بوده و تمام قاب های آن پراز زنبور باشد .
2- کلنی باید آرام بوده و کمتر نیش بزند .
3- تولید محصولات کلنی بالا باشد .
4- در برابر بیماری ها مقاوم باشد.
کندوی پرستار
کلنی پرستار ، کندویی است که دارای جمعیت بسیار بالا و عالی است و برای تولید ملکه یتیم شده .این کلنی باید ذخیره عسل و گرده فراوان داشته باشد و نکته اصلی آن شرایط پذیرش شاخون را داشته باشد. منظور از از پذیرفتن شاخون این است که این کندو در اثر یتیم بودن قصد تولید شاخون را داشته باشد ولی ما این فرصت را ازش بگیریم تا بعد از آن در هر شرایطی موقعیت تولید ملکه را برایش فراهم کردیم ، بلافاصله آن موقعیت را بپذیرد و مکان هایی که تحت کنترل زنبوردار است را تبدیل به شاخون کند .
برای ایجاد این شرایط باید تمامی قاب های لارو و تخم را از کندو بیرون آورده و به کندو های دیگر بدهید و در برابر از کندو های دیگر قاب های نوزاد در حال تولد را به کندو بدهید . در این جا دیگر تخمی در کندو وجود ندارد که جمعیت شاخون تولید کند .ممکن است در گوشه کنار قاب ها تخمی باقی مانده باشد که شما می توانید دو روز صبر کنید تا شاخون هایی بسازند و بعد شما آن شاخون ها را خراب کنید .
در حال حاضر شرایط پذیرش شاخون مهیا است و حالا باید مکان های کنترل شده را به زنبور داد تا شاخون تولید کند . مکان های کنترل شده در واقع همان تخم های نطفه داراست که ملکه برای تولید زنبور کارگر در سلول های شش ضلعی مومی گذاشته است و ما در شرایطی خاص این تخم ها را از کندو مادری انتخاب کرده و به این کندو می دهیم.
اکنون روش های ایجاد چنین مکان های کنترل شده را به خدمت شما شرح می دهیم:
استفاده از قاب حاوی لارو و تخم:
در این روش یک قاب حاوی تخم یا لارو بسیار جوان را بدون زنبور از کندو مادری برداشته و به کندوی پرستار بدهید که بر روی این قاب شاخون ببندند.
هاپکینز(خواباندن قاب):
یک قاب حاوی تخم روز بودن زنبور از کندو مادری انتخاب کنید . و بعد چهار تا پایه به اندازه دو تا سه سانتی متر انتخاب و روی قاب های کندو پرستار قرار دهید و قاب حاوی تخم را روی این پایه بخوابانید . زنبوران شروع به بستن شاخون در زیر این قاب می کنند .
برش کمانی و موزاییک کاری :
قاب تخم یا لارو جوان بدون زنبور از کندو مادری انتخاب کنید و در زیر آن با چاقویی تیز و داغ یک برش کمان دار ایجاد کنید و قاب را در وسط کندو پرستار قراردهید بعد از پنج روز از کلنی بازدید و میبایست با کاردی تیز سر هجره های دو ردیف از سلول های شفیره کارگری که در پایین قاب تشکیل شده را آن را بزنید . در این حال خود زنبور ها شفیره هارا بیرون میریزند و دلیل این کار این است که پنج روز دیگر شاخون ها در زیر برش کمانی تشکیل میشود و برای استفاده از شاخون ها باید آنها را از قاب جدا کرد و برای این که در هنگام برداشت شاخون به داخل آن آسیب نرسد باید قسمتی از موم دور آن را برداشت.
در روش موزاییک کاری لازم نیست قابی را که از کندو مادری برداشته اید برش داد .بلکه یک پوکه را باید برش داد .قابی که از کندو مادری انتخاب کرده اید را در ناحیه تخم در ابعاد3*5 بریده و به صورتی که دهانه حجره تخم به طرف پایین عمود است در برش کمانی، با موم مذاب بچسبانید. در اینجا زنبوران در زیر تیکه موم های حاوی تخم شان بریده شده شاخون می بندند .
پیوند:
به عمل انتقال لارو یک روزه از سلول های کارگر به شاخون های ملکه را پیوند می گویند .
این روش نیاز به آموزش و مهارت دارد و اگه کسی بدون آموزش دست به این فعالیت زد و در کارش چندان موفق نبود ، به خاطر نداشتن مهارت است .
ابتدا قاب پیوند را آماده کنید و فنجانک های مومی یا پلاستیکی را در زیر تخته های قاب پیوند به صورتی که دهانه فنجانک به سمت پایین باشد با موم مذاب می چسبانید .
در هر فنجانک یک قطره ژله رویال که با آب مقطر رقیق شده بیندازید و از کندو مادر قابی حاوی لارو بسیار جوان انتخاب کنید و نوک سوزن پیوند وارد حجره کرده و در زیر لارو هل دهید و با یک حرکت چرخشی لارو را کامل بر روی نوک سوزن قرار دهید. بعد لارو را بیرون آورده و نوک سون را در محیط داخلی فنجانک برده و زیر نوک سوزن را به آرامی بر ته فنجانک قرار دهید و دوباره با یک حرکت چرخشی لارو را روی ژله رویال فنجانک شناور کنید (البته اگه سوزن اتوماتیک داشتید ، با فشار دادن دسته آن ، لارو را در فنجانک قرار دهید). اگه از سوزن های معمولی و نیمه اتوماتیک استفاده می کنید می توانید یک قلمو بسیار نرم هم تهیه کنید و در قرار دادن لارو در ته فنجانک خود را یاری کنید .
چند نکته در عمل پیوند :
1- این عمل باید در حد اکثر زمان صورت گیرد.
2- محیط انجام عمل پیوند باید دارای دما 25 تا 27 درجه سلسیوس و رطوبت 70% باشد.
3- به هیچ وجه لارو نباید پشت و رو شود و اگه پشت رو شد ، لارو دیگه هیچ ارزشی ندارد .
4- مواظب ضربه خوردن ، خشک شدن و سرماو گرما خوردن لارو باشید .
5- به هیچ وجه نباید لارو در ژله غرق شود.
6- بعد از تشکیل شاخون بر روی قاب پیوند، سعی کنید شاخون ها را بر عکس نکنید.
بعد از عمل پیوند قاب پیوند را در کندو پرستار بین دو قاب لارو یا گرده قرار بدهید.
مشکلات پیوند:
1 – انتقال لارو با مشکلاتی همراه است که هرکس توانایی انجام کار با آنرا ندارد چون نیازمند بینایی قوی و تخصص کامل جهت برداشت و انتقال لارو می باشد .
2 – ممکن است لارو به هنگام انتقال بیفتد و تلفات لاروی را به همراه داشته باشد .
3 – ممکن است که لارو به هنگاه پیوند خشک شود و دوباره تلفات لاروی را به همراه داشته باشد .
4 – ممکن است که لارو به هنگام انتقال سرما بخورد و لارو های داخل فنجانک مورد پذیرش زنبوران عسل قرار نگیرند .
5 – لارو ها برای تنفس از روزنه های پوستی خود استفاده می کنند و ممکن است در هنگام پیوند این لارو پشت و رو شده و روزنه های آن روی ژله قرار گیرد و خفه شود و ما از کار پیوند نتیجه ای نگیریم .
6 – زمان کار پیوند زیاد می باشد .
7- در هنگام انتقال لارو سیستمش تغیر می کند .
حالتی که لارو در حجره قرار دارد باعث می شود سیستم خونرسانی لارو درست عمل کند ولی وقتی از حجره برداشته میشود تغیر جهت داده و باعث خونرسانی کم به مغز لارو شده که وقتی لارو تبدیل به ملکه بالغ می شود از لحاظ ظاهری مشکلی ندارد ولی در اصل ملکه مشکل ذهنی دارد و از میزان تخم ریزی آن کاسته می شود.
با وجود همه این مشکلات هنوز زنبورداران حرفه ای از این روش برای تولید ملکه استفاده می کنند .
استفاده از دستگاه یَنتِر (جِنتِر):
همان طور که اشاره شده بود تکنیک پیوند دارای مشکلات زیادی بود . در برابر این مشکلات اقایی به نام کارال جنتر دستگاهی مبنی بر تولید ملکه ساخت که روش آن طوری بود که در پشت دستگاه پایه هایی بود که لارو ها را می توان برداشت نمود و داخل سلول های تولید ملکه برد و در این روش نیازی به سوزن پیوند نیست.
این دستگاه این صورت است که سطحی مانند برگه موم آج شده از جنس پلاستیک دارد که داخل هرشش ضلعی آج شده دریچه ای وجود دارد که در واقع دریچه ها پایه هایی هستند که از طرف پشت دستگاه قابل روئیت اند.
یکی از شانه های مومی کلنی مادری را به اندازه دستگاه برش داده میشود و دستگاه را در آن مهار می کنند و زنبوران آن کندو این صفحه آج شده را مانند دیگر برگه موم ها می بافتند و به حالت پوکه در می آوردند و این دستگاه یک درب به شکل شبکه مانع عبور ملکه دارد که ملکه در داخل آن حبس می شود و زنبوران هم قادر ارتباط با ملکه هستند. ملکه در این محفظه مجبور به تخم ریزی در داخل این حجره های شش ضلعی میشود و بعد از اینکه با لارو تبدیل شدند با بیرون آوردن پایه های پلاستیکی از پشت دستگاه ، شاهد این هستید که در نوک هر پایه یک لارو قرا دارد . در این جا فنجانک ها کمی تفاوت دارند و تفاوتشان این است که در کف آنها سوراخ است که نوک پایه ها را از زیر در آنها فرو برید و در نتیجه لارو در فنجانک است.
دستگاه جنتر فقط مشکلات شماره های 1 و 5 روش پیوند را حل میکند.
تولید و پرورش ملکه با تکنیک QFG
این سیستم را که بنده حقیر طراحی و به ثبت رسانده ام ، تمامی مشکلات و درد سر های روش های گذشته را حل میکند.
این سیستم دارای 99 فنجانک در یک محفظه خاص است که ملکه زنبوران در داخل آن محبوس میشود .
ملکه حد اکثر تا بعد از دو روز در کلیه فنجانک ها تخم ریزی می کند .
دلیل تخم ریزی ملکه این است چون ملکه باید هر روز تخم ریزی کند و شکمش پر از تخم است ، مجبور به خالی کردن تخم ها در فنجانک های دستگاه است .
که ما بعد تخم ریزی ملکه این دستگاه را در کندو پرستار قرار می دهیم .
برداشت ژله رویال:
زمانی که زنبوران شاخون ساختند و هنوز درب شاخون بسته نشده است، به لارو داخل حجره توجه کنید، همان طور که در تصویر می بینید اگه لارو به راحتی قابل مشاهده بود ، لارو را از داخل سلول بیرون انداخته و ژله را برداشت کنید.
حتما در کنار خود یخ به همراه داشته باشید چون ژله زود فاسد میشود.
بهره وری ملکه های تولیدی:
حالا شاخون ها تولید شده و شما میبایست از آنها استفاده کنید . با توزیع شاخون به کندو یتیم ، ملکه از شاخون بیرون آمده و شروع به کار می کند .
اگه ملکه را به صورت بالغ نیاز دارید و کندوی یتیم ندارید از روش محافظ شاخون استفاده کنید .
وقتی شفیره درون شاخون به سن چهارده روزگی رسید می بایست شما شاخون را از قاب جدا کرده و در قفس قرار بدهید و کلیه شاخون های در قفس را در کندو پرستار قرار دهید که بعد از بیرون آمدن ملکه ها یکی از آنها را برای خود کندو پرستار نگهداشته و مابقی را از کندو بیرون بیاورید .
جفت گیری ملکه های تولیدی:
ملکه جفت نخورده مانند قلابی بی طناب برای زنبوردار است چرا که اگر ملکه جفت گیری نکند تخم دانش بدون نطفه مانده و تخم نر می گذارد و در زنبورداری زنبور نر یک الاف عیش و نوش دار است که علاوه بر جفت گیری ، بخوروبخواب هیچ کار دیگری بلد نیست که حتی این زنبور نیش هم ندارد و در درگاه زنبورعسل خستگی و تنبلی معنا ندارد.
برای همین باید ملکه بارور باشد تا تخم زنبوران کارگر بگذارد و کلنی را سروسامان بخشد در نتیجه باید ملکه را به خوبی پرورش داد تا کلنی پر بار و عالی داشته باشیم .بحث جفت گیری ملکه پیچیده است و باید به درستی انجام شود.
جفت گیری ملکه به سه صورت طبیعی ، کنترل شده و تلقیح مصنوعی انجام میشود.
در جفت گیری طبیعی ملکه باکره را به کندو نیازمند ملکه توزیع کرده و ملکه پس از بیرون آمدن از قفس به بیرون از کندو رفته و جفت گیری می کند.
روش کنترل شده:
ابزار مورد نیازآن عبارت اند از :1- نوکلئوس(کندو جفت گیری) 2-قاب دارای موم آج شده در عرض 3سانتیمتر
زنبور نر در اصل تا km10 بیشتر نمی تواند پرواز کند ولی پرواز زنبور نری تا 45 kmهم گزارش شده ولی اندازه اصلی آن km10می باشد .ملکه باید با نر های کلنی های خوب که مانند کلنی مادری که تولید بالا عسل ، آرام بودن و مقاوم در برابر بیماری ها را دارند، جفت گیری کند که جفت گیری نا خالص ممکن است موجب نا مرغوبیت ملکه شود برای همین باید با نرها خوب جفت گیری کند پس باید منطقه از هر گونه کلنی دیگر تا شعاع 10کیلومتری پاک باشد که به این منطقه ایستگاه جفت گیری ملکه گویند.
ابتدا ما 1 ماه قبل از انجام عملیات تولید ملکه تولید زنبور نر را آغاز می کنیم و منطقه ای خالص تا شعاع 10 کلیومتری آماده می کنیم و کندوهایی که دارای زنبوران نری خوب هستند را به منطقه می بریم . قاب دارای موم درعرض 3 سانتی متری را تهیه میکنیم و هر کدامیک را در کندویی قرار میدهیم تا آن را بافته و در آن تخم ریزی کنند و چون آنرا به ابعاد سلول نر می سازند، در آن تخم نر میگذارند . در روز چهاردهم پرورش ملکه کندو نوکلوس را آماده می کنیم این ابزار از نوع ایرانی کندویی است سه قسمتی که هر قسمت آن با تخته چوبی درب گذاری شده در هر قسمت سه قاب جا دارد.
به سراغ کلنی هایی رفته که قصد بچه دادن دارند و برای هر قسمتِ نوکلئوس یک قاب حاوی تخم و لارو و شفیره و یک قاب حاوی ذخیره عسل و گرده(هر دو قاب با زنبور) در هر قسمت نوکلئوس قرار دهید و یک پوکه هم در وسط دو قاب قرار داده و درب آن قسمت بگذارید و برای قسمت بعدی کندو جفت گیری به سراغ کندو دیگری بروید.
حواستان باشد که در هیچ یک از نوکلئوس ها ملکه نباشد.
شاخون های 14 روزه را به نوکلئوس ها که بیش از شش ساعت از دوران یتیمی آنها می گذرد توزیع کنید.
ملکه بعد از بیرون آمدن از شاخون، مدتی به جفت گیری رفته و به کندو بر میگردد. اگر در مواقعی دیدید که در حجراتی مومی شش ضلعی قاب های نوکلئوس دارای بیش از یک تخم است بدانید ملکه بارور شده و شما بی خبر بودید و به علت کمبود جا ملکه در هر حجره چند تخم گذاشته است و این موضوع نشانگر بارور بودن کامل ملکه است.
اگه کندو جفت گیری کم بود یا توانایی خرید نداشتید از روش زیر استفاده کنید .
اگه کندویی دو طبقه است می توان ملکه خود کندو را به طبقه بالا برد و بین دو طبق شبکه مانع عبور ملکه گذاشت و بعد از 24 ساعت ملکه های تازه متولد شده و یا شاخون های 14 روزه را به طبقه پایین این کندو ها معرفی می کنیم که ملکه می تواند بعد از مدتی به پرواز جفت گیری برود .
هم چنین نوکلئوس هایی در بازار است که شبیه کندو های معمولی است و فقط در این تفاوت دارندکه تعداد قاب های آن سه تا است و خیلی کوچکتر از کندو های معمولی هستند که از این کندوچه ها هم می توان به عنوان نوکلئوس استفاده کرد.
راه حلی برای ساخت کندو جفت گیری
این راه حل را خودم طراحی کرده ام .به طوری که تخته یونولیت هایی در بازار وجود دارد به ضخامت یک سانتی متر به تعداد 2 عدد و به اندازه دیواره کندو که این دیواره با قاب های کندو موازی است ، برش داده و در کندو به فاصله های مساوی برای ایجاد فضای مساوی برای هر قسمت قرار میدهیم یعنی طوری قرار دهیم که کندو به سه قسمت مساوی تقسیم شود .و روی این سه قسمت یک شبکه مانع عبور ملکه قرار میدهیم این نوعی کندو جفت گیری است که اگر کندو ی جفت گیری در دسترس نبود و یا به دلایلی نتوانستید آن را تهیه کنید از این راه حل استفاده کنید . در ضمن در این کندو فقط یک قسمت از سه قسمت کندو درب ورود و خروج دارد و شما باید سوراخی برای 2 قسمت دیگر ایجاد کنید .